Personen- en Familierecht

De Rechtswinkel biedt hulp bij diverse juridische vragen en problemen. Naast de voorbeelden op onze website bieden we ook hulp bij andere rechtsgebieden.

Juridische begeleiding bij familiezaken

Het personen- en familierecht richt zich op juridische kwesties die verband houden met relaties binnen gezinnen en tussen personen. Dit rechtsgebied omvat onderwerpen zoals het huwelijk, echtscheiding, ouderlijk gezag, alimentatie, omgang, ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing en verdeling gemeenschappelijke spullen.

Het begrijpen van de wet en de verschillende procedures met betrekking tot deze zaken is van cruciaal belang om de belangen van alle betrokkenen te beschermen. De rechtswinkel is op de hoogte van de actuele wetgeving en kan uw vragen over voornoemde onderwerpen beantwoorden.

Belangrijke aspecten van Personen- en Familierecht:

Als een huwelijk eindigt, dan moet de rechtbank de echtscheiding uitspreken voordat het huwelijk definitief ontbonden kan worden. Je hebt daarvoor een advocaat nodig. Bij de ontbinding van het geregistreerd partnerschap hoeft er geen rechter aan te pas te komen, als er geen minderjarige kinderen zijn en als de partners het eens zijn over alle onderwerpen die geregeld moeten worden. Wel moet er een beëindigingsovereenkomst worden gesloten die door een advocaat of een notaris moet worden opgesteld, voordat aan de ambtenaar van de burgerlijke stand gevraagd kan worden om het geregistreerd partnerschap te ontbinden.

Rechten en verantwoordelijkheden van ouders met betrekking tot hun kinderen. Het uitgangspunt is dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen uitoefenen. Het is absoluut niet eenvoudig om een ouder het gezag te ontnemen.

Kinderen hebben recht op omgang met hun ouders. Ouders hebben het recht en de plicht tot omgang met hun kinderen. Ouders kunnen hier samen afspraken over maken.

Als ouders uit elkaar gaan moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van de kinderen. Wie betaalt wat en hoe veel? Dit wordt ook wel kinderalimentatie genoemd. Partneralimentatie bestaat ook als een iemand niet voldoende in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien, terwijl de ander dit wel kan en dus voor een bepaalde periode moet bijdragen.

Dit zijn vaak procedures waarbij er snel een zitting plaatsvindt. Je hebt altijd recht op een advocaat in een dergelijke situatie. Ons advies is om je te laten begeleiden door een advocaat tijdens dit proces.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die samenwonen zonder dat zij getrouwd zijn, maar wel bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woning hebben. Ook deze groep mensen kunnen vrijblijvend advies bij de Rechtswinkel inwinnen over hun juridische positie bij de verdeling van die gezamenlijke woning. Wat als de één meer geld heeft geïnvesteerd in de woning dan de ander? De regels voor gehuwden gelden niet bij samenwoners, maar wat dan wel?

Hoe de Stichting Rechtswinkel Zeist kan helpen

Bij de Stichting Rechtswinkel Zeist begrijpen we dat familiezaken gevoelig en complex kunnen zijn. Onze juristen kunnen je begeleiden door:

  • Juridisch advies te verstrekken over je rechten en verplichtingen binnen familiezaken.
  • Uitleg te geven over de procedures voor huwelijk, echtscheiding, ouderlijk gezag en andere gerelateerde kwesties.
  • Het bieden van informatie over wettelijke voorschriften en rechten met betrekking tot familiezaken.
  • Je door te verwijzen naar een advocaat waarmee wij samenwerken, omdat je in deze kwesties vaak wel een advocaat nodig hebt.

Neem contact met ons op voor ondersteuning bij je vragen en zorgen binnen het personen- en familierecht.

Bel ons: 030 6913847

Blogs