De (gemeenschappelijke) schutting.
Op een zonnige maandagmiddag wandelt meneer B. het pand van de Rechtswinkel binnen. Sinds kort woont hij met zijn partner in Zeist. Hiervoor woonden zij in een tweekamer appartement in het centrum van Utrecht. Na een lange zoektocht en wat geluk hebben zij in Zeist een huis gevonden met een prachtige tuin. Uren hebben zij besteed in de tuin om deze in te richten naar hun stijl en smaak. Het is prachtig geworden. Het enige minpuntje is de schutting die staat tussen hun tuin en de tuin van de buren. Deze schutting is volgens meneer B. in slechte staat. Meneer B. heeft al met zijn buren gesproken over de schutting. De buren geven aan dat de schutting naar hun mening nog prima voldoet en dat zij “aan niets willen meewerken”. Meneer B. vraagt zich af wat hij nu kan doen.
Hoe zit het juridisch?
Schutting op eigen grond.
Als de schutting op eigen terrein staat is de eigenaar van de grond waarop de schutting staat eigenaar van de schutting. Het maakt dan niet uit wie de schutting heeft betaald. De schutting kan worden vervangen door de eigenaar van de grond. Het is natuurlijk verstandig om de buren hier van tevoren over in te lichten.
Schutting op de erfgrens.
Als de schutting op de erfgrens staat dan is deze automatisch gezamenlijk eigendom. De schutting is mandelig. Als buren moet je met elkaar overleggen over het onderhoud en de eventuele vernieuwing van de schutting. De kosten voor onderhoud en vernieuwing moet je samen dragen. Indien de buren weigeren om mee te werken aan het plaatsen van een schutting op de erfgrens dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Meneer B. besluit een confrontatie met zijn buren uit de weg te gaan en plant op eigen terrein voor de gemeenschappelijke schutting een groene haag. De schutting is uit het zicht en meneer B. kan weer optimaal genieten van zijn groene tuin.