Wat moet je doen als je VOG wordt afgewezen?

Alsof solliciteren nog niet spannend genoeg is, is het voor sommigen nog iets spannender wanneer hun potentiële werkgever naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vraagt. Krijg je bijvoorbeeld wel een VOG als je in je jonge jaren iets hebt gestolen?

Wat is een VOG?

Een VOG is een verklaring die laat zien dat je (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde baan of functie. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Dienst Justis of je strafbare feiten op jouw naam hebt staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Dienst Justis is de enige organisatie in Nederland die de Verklaring Omtrent het Gedrag afgeeft.

Wanneer je een VOG aanvraagt, controleert Dienst Justis jouw strafblad. Als je een strafblad hebt, kijkt Justis of de strafbare feiten op jouw strafblad relevant zijn voor de nieuwe baan. Voor een taxichauffeur is een veroordeling voor rijden onder invloed van drank of drugs bijvoorbeeld een probleem. Maar niet voor iemand die bij een bank werkt.

De terugkijktermijn hangt af van de functie die je zult bekleden en het strafbare feit dat je hebt gepleegd. De standaard terugkijktermijn is 4 jaar. Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Wil je aan de slag als rij-instructeur, politieagent of rechter? Dan geldt een langere terugkijktermijn en moet je rekening houden met 5, 10 of 30 jaar. Deze termijn loopt vanaf het moment van veroordeling en niet vanaf het moment waarop het delict is gepleegd. Daarnaast is de leeftijd voor de aanvraag van de VOG nog van belang. Voor jongeren tot 23 jaar geldt in beginsel een kortere terugkijktermijn van 2 jaar. Er wordt hierbij wel een uitzondering gemaakt voor zeden- en zware geweldsdelicten.

Wat moet je doen als je VOG wordt afgewezen?

Er zijn twee mogelijke scenario’s: 1) je ontvangt een voornemen tot weigering, of 2) je VOG is definitief afgewezen. Wat kun je in beide gevallen doen?

  1. Bij een voornemen tot weigering
    Je ontvangt een brief waarin staat dat Justis voornemens is jouw VOG te weigeren. Je krijgt vervolgens de kans om jouw standpunt te geven. Dit noem je een zienswijze. In een zienswijze leg je uit waarom je het niet eens bent met de voorgenomen weigering. Je hebt hiervoor twee weken de tijd. Reageer je niet, dan wordt je VOG automatisch afgewezen. Maak dus altijd gebruik van deze kans!
  2. Bij een definitieve weigering
    Als je VOG definitief wordt geweigerd (al dan niet na een zienswijze), kun je bezwaar maken. Dit doe je door een bezwaarschrift in te dienen, waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de beslissing. Je hebt zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Houd er echter rekening mee dat de bezwaarprocedure maanden kan duren. Overweeg dit daarom alleen als je denkt dat je een sterke zaak hebt.