-
Teken niet direct
Je hoeft niet meteen te tekenen of te zeggen dat je met het ontslagvoorstel eens bent. Een werkgever moet je de tijd geven om eerst hierover juridisch advies in te winnen. Het is aan jou om wel of niet met het ontslagvoorstel akkoord te gaan. Een werkgever kan je dus niet dwingen. Soms probeert een werkgever met een ontslagvoorstel de toestemming van de rechter/UWV voor jouw ontslag te omzeilen. Het is dus van belang om te checken of je krijgt waar je recht op hebt. Als rechtswinkel kijken wij graag met je mee! Neem dus je ontvangen vaststellingsovereenkomst mee naar het spreekuur.
-
Check of je recht houdt op een WW-uitkering
In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat je werkgever het initiatief neemt voor je ontslag. Dat betekent dat je werkgever het ontslag voorstelt. Ook mag je niet op staande voet ontslagen zijn. In beide gevallen heb je anders geen recht op een WW-uitkering.
-
Vraag minimaal de transitievergoeding
Je hebt niet automatisch recht op een ontslagvergoeding. Je mag als werkgever en werknemer zelf bepalen of en zo ja, hoe hoog een eventuele ontslagvergoeding moet zijn. Vaak wordt er aansluiting gezocht bij de zogenaamde transitievergoeding. Dit is een vergoeding voor het stoppen van de arbeidsovereenkomst. Met de rekenhulp van de Rijksoverheid bereken je de transitievergoeding.
-
Wordt de juiste opzegtermijn gehanteerd?
In de wet en/of cao is opgenomen welke opzegtermijn geldt. Dat is het aantal weken of maanden tot het einde van je arbeidsovereenkomst. Wanneer je werkgever een verkeerde opzegtermijn gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor je ingangsdatum van je WW-uitkering. Wanneer bijvoorbeeld je werkgever een te korte opzegtermijn hanteert, dan kan het zo zijn dat je een periode zonder inkomen moet overbruggen.
-
Vakantiedagen uitbetalen?
Bij het einde van een dienstverband heb je recht op het uitbetalen van je verlofuren die je hebt opgebouwd. Ook moet een werkgever 8% vakantiegeld uitbetalen over je vakantiedagen. Let hierop dat dit wel is meegenomen in het ontslagvoorstel.
-
Geldt er een concurrentiebeding/relatiebeding?
Wanneer in je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding en/of relatiebeding is opgenomen, beperkt dit je in het vinden van een nieuwe baan. Probeer in de vaststellingsovereenkomst op te laten nemen dat je concurrentiebeding/relatiebeding komt te vervallen.
-
Geen losse eindjes?
Let er goed op dat alle onderwerpen zijn benoemd in de vaststellingsovereenkomst. Vaak wordt door de werkgever opgenomen dat er sprake is van finale kwijting. Dit betekent dat je nadat je de vaststellingovereenkomst hebt getekend, je niks meer bij je werkgever kan claimen. Let er dus goed op dat er geen losse eindjes zijn.