In bepaalde situaties is het mogelijk voorrang te krijgen op andere woningzoekenden. Dit kan door het aanvragen van woonurgentie bij de gemeente.
De regels voor het krijgen van woonurgentie zijn streng, omdat iedere keer dat woonurgentie wordt verleend, andere mensen weer langer moeten wachten. De regels voor Zeist staan in de Regionale Huisvestingsverordening Utrecht, gemeente Zeist. In dit blog bespreken wij op hoofdlijnen in welke gevallen woonurgentie mogelijk is en wat daarvoor de voorwaarden zijn. Voor de volledige voorwaarden verwijzen wij naar de Huisvestingsverordening.
Woonurgentie is uitsluitend mogelijk in de volgende situaties:
- Bij dreigende dakloosheid
- Bij relatie beëindiging
- Vanwege financiële omstandigheden
- Op medische gronden
- Bij mantelzorg
- Op volkshuisvestelijke gronden
- Op maatschappelijke gronden
- Voor statushouders
- Voor gedupeerden van het aanbodsysteem
In de situaties onder f, g en h kunt u niet zelf de woonurgentie aanvragen. De situaties onder e en i komen nauwelijks voor. Op deze gevallen gaan we daarom in dit blog niet in.
Algemene voorwaarden voor woonurgentie
Als u urgentie aanvraagt, wordt eerst onderzocht of aan de volgende algemene voorwaarden is voldaan:
- U woont minimaal 1 jaar in regio Zeist/Utrecht (de woningmarktregio).
- U beschikt over een zelfstandige woonruimte in de woningmarktregio;
- Er is sprake van een bijzondere persoonlijke noodsituatie;
- De noodsituatie is ontstaan buiten uw eigen schuld of toedoen en was door u niet te voorzien;
- U kunt aantonen eerst zelf naar een oplossing te hebben gezocht;
- Een verhuizing binnen 6 maanden is noodzakelijk;
- U bent aantoonbaar niet in staat om zelf binnen 6 maanden voor passende huisvesting te zorgen en
- Uw huishoudinkomen is niet hoger dan het maximaal toegestane inkomen voor sociale huur.
Het komt vaak voor dat een aanvraag niet aan deze eisen voldoet. Bijvoorbeeld omdat de woningzoekende inwoont bij familie/vrienden of op een kamer woont. Hij beschikt dan niet over zelfstandige woonruimte. Of bijvoorbeeld omdat de woningzoekende een huurcontract heeft voor bepaalde tijd. Zijn woonprobleem is dan te voorzien.
Als niet wordt voldaan aan 1 of meerdere van de algemene voorwaarden dan toetst de gemeente uw aanvraag niet meer aan de voorwaarden voor de betreffende urgentiecategorie. De aanvraag wordt dan afgewezen, tenzij de situatie zo schrijnend is dat de zogenaamde hardheidsclausule moet worden toegepast. Dat gebeurt alleen in levensbedreigende of daarmee vergelijkbare situaties.
Woonurgentie bij dreigende dakloosheid
Woonurgentie bij dreigende dakloosheid is alleen mogelijk in de volgende gevallen:
- Onvoorzienbaar en buiten eigen schuld moeten verlaten van een dienstwoning;
- Onvoorzienbaar en buiten eigen schuld moeten verlaten van een woning op basis van een gerechtelijke uitspraak (niet zijnde een echtscheidingsbeschikking)
- Verliezen van woonruimte door een calamiteit, zoals brand of overstroming.
Woonurgentie bij relatie beëindiging
Relatie beëindiging op zich is geen reden voor woonurgentie. Woonurgentie kan alleen worden verleend als er minimaal één minderjarig kind betrokken is en geen van beide ouders in de woningbehoefte van het kind of de kinderen kan òf had kunnen voorzien.
Deze situatie doet zich niet vaak voor. Vaak zal één van de ouders in de voormalige echtelijke woning blijven wonen en hebben de kinderen daar een dak boven hun hoofd. Ook als een van de ouders na de relatieverbreking wel in staat is om zelf zelfstandige woonruimte te vinden, wordt niet aan deze voorwaarde voldaan. De kinderen kunnen dan bij die ouder wonen. Het maakt daarbij niet uit wat in het ouderschapsplan staat over de verblijfsplaats en/of de omgangsregeling. Het komt dus helaas regelmatig voor dat een van de ouders na echtscheiding geruime tijd geen (geschikte) woonruimte heeft.
Woonurgentie vanwege financiële omstandigheden
Woonurgentie vanwege financiële omstandigheden is alleen mogelijk als u de zorg heeft voor minimaal één bij u inwonend minderjarig kind.
Daarnaast moet u woonkostentoeslag hebben gekregen van de Sociale Dienst met daaraan verbonden de voorwaarde dat u op zoek moet naar goedkopere woonruimte.
De financiële problemen mogen verder niet direct het gevolg zijn van relatie beëindiging.
Woonurgentie vanwege medische redenen
Als u in een om medische redenen onhoudbare woonsituatie verkeert, kan woonurgentie worden verleend. Of dit zo is wordt vastgesteld door een medisch adviseur. Het kan daarbij gaan om zowel fysieke als psychische klachten.
Als u niet meer in uw huis kunt wonen vanwege ergonomische beperkingen en de woning kan niet tegen redelijke kosten worden aangepast, dan kan vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 een verhuisadvies worden afgegeven. Op basis daarvan kan ook urgentie worden verleend.
Digitaal aanvragen woonurgentie; urgentiewijzer en kans-adviesgesprek
In Zeist kunt u woonurgentie aanvragen via de website van de gemeente. U moet dan eerst de zogenaamde urgentiewijzer invullen. U kunt dan inschatten of u kans maakt op woonurgentie. Als u na het invullen van de urgentiewijzer nog twijfelt, kunt u een kans-adviesgesprek aan vragen bij het Vierde Huis. Dat is de organisatie die namens de gemeente Zeist de urgentieaanvragen in behandeling neemt. Een kans-adviesgesprek is voor u gratis. Voor de aanvraag van woonurgentie moet u wel betalen. U krijgt dat geld niet terug als de aanvraag wordt afgewezen.