Rechten en plichten van de (ver)huurder

Ben je (ver)huurder van een woning? Dan heb je op basis van het huurcontract tussen jou en de (ver)huurder bepaalde rechten en plichten. Soms kunnen er conflicten ontstaan over het naleven van deze rechten en plichten. In deze blog wordt er kort aangestipt wat er van je wordt verwacht als (ver)huurder en wat je kan doen bij bepaalde conflicten tussen jou en de (ver)huurder.

Verplichtingen van de huurder

Waar je als huurder veel rechten geniet, zijn er ook bepaalde verplichtingen waar je aan moet voldoen. Het is van belang dat de huur op tijd wordt betaald en dat je je als ‘goede huurder’ gedraagt. Dit betekent dat je niet voor overlast zorgt en zelf kleine reparaties aan de woning verricht. Bij ‘kleine reparaties’ kun je denken aan het dagelijks onderhoud van de woning, zoals een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan. Op de website van de Rijksoverheid wordt een duidelijk overzicht gegeven van alle werkzaamheden die voor rekening van de huurder komen, en welke voor de verhuurder. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/welke-kosten-zijn-voor-de-huurder-en-welke-voor-de-verhuurder.

Rechten van de huurder

Als huurder heb je recht op huurbescherming. Dit betekent dat de huur niet zomaar van de een op de andere dag kan worden stopgezet. Heb je een tijdelijk huurcontract? Dan kan de verhuurder de huur tussendoor ook niet zomaar opzeggen. De verhuurder heeft een goede reden nodig om de huur op te zeggen. Enkele van deze redenen zijn: je loopt achter met het betalen van de huur; je veroorzaakt overlast in de huurwoning of de verhuurder wil zelf intrekken in de woning. De verhuurder kan bij een goede reden niet zelf zomaar de huur opzeggen! In de meeste gevallen zal de verhuurder eerst naar de rechter moeten stappen.

Huurders genieten ook van huurprijsbescherming. Dit betekent dat de prijs van de huur niet zomaar kan worden verhoogd door de verhuurder. Je geniet van deze bescherming als je bijvoorbeeld woont in een sociale huurwoning of kamer.

Verplichtingen van de verhuurder

Als verhuurder heb je drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen. Hier staat tegenover dat de huurder zich houdt aan zijn verplichtingen, namelijk het op tijd betalen van de huur en het voorkomen van overlast.

Als verhuurder heb je de plicht om het groot onderhoud aan de woning voor je rekening te nemen. Denk hierbij aan buitenschilderwerk; grote reparaties aan sloten, scharnieren en kranen; vervanging van verlichtingsconstructies aan de buitenzijde van de woning en vernieuwing bij slijtage.

Rechten van de verhuurder

Als verhuurder heb je er recht op dat de huur op tijd wordt betaald en dat de huurder zich gedraagt als goed huurder volgens de wet. Doet de huurder dit niet, dan kan dit een reden zijn voor opzegging van het huurcontract. Er moet dan een goede reden bestaan om dit te doen en doorgaans moet je ook naar de rechter stappen om het huurcontract op te laten zeggen.

Ook heb je als verhuurder het recht om de huur jaarlijks te verhogen met een door de overheid ieder jaar opnieuw bepaald percentage. Dit mag zowel voor sociale huurwoningen als voor vrije sector woningen. Per sector zal het percentage verschillen.

Conclusie

Heeft de verhuurder de huurprijs verhoogd? Veroorzaken de huurders overlast? Heeft de verhuurder de huur opgezegd? Heb je vragen over je huurcontract? Wil je onderhoud aan de woning afdwingen? Kom dan naar de Rechtswinkel en we helpen je graag verder bij deze kwesties.

Tags