Wat is een dubbele achternaam?
Een dubbele achternaam bestaat uit twee delen, gescheiden door een spatie, en kan worden samengesteld uit de achternamen van beide ouders of een combinatie daarvan, in een volgorde naar keuze. Wel gelden er bepaalde regels. Zo is het voor ouders die al twee achternamen hebben niet mogelijk om alle namen door te geven.
Dubbele achternaam bij pasgeboren kinderen
Als u uw kind een dubbele achternaam wilt geven, dan kunt u dat zelf doorgeven bij de gemeente op het moment dat u aangifte van de geboorte doet of een akte van erkenning laat opmaken. Dit is kosteloos.
Dubbele achternaam bij andere kinderen
Als u al kinderen heeft en hen alsnog een dubbele achternaam wilt geven, dan is dat alleen mogelijk als uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Als u meerdere kinderen heeft, dan krijgen zij automatisch dezelfde dubbele achternaam. U kunt dat zelf regelen bij de gemeente. Wel moet u daar niet te lang mee wachten. De mogelijkheid om uw kinderen een dubbele achternaam te geven, vervalt namelijk op 1 januari 2025. De kosten hiervoor bedragen € 75,- voor het eerste kind en € 50,- voor elk volgend kind.
Dubbele achternaam als uw ex-partner dat niet wil
Als u gescheiden bent en uw kind alsnog een dubbele achternaam wilt geven, maar uw ex-partner niet, dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming hiervoor te verlenen. U moet daar niet te lang mee wachten. De mogelijkheid om uw kinderen een dubbele achternaam te geven, vervalt namelijk op 1 januari 2025.
Conclusie
Het geven van een dubbele achternaam aan uw kind is een belangrijke beslissing met juridische en persoonlijke overwegingen. Het is verstandig om u goed te laten informeren over de opties, voorwaarden en gevolgen voordat u een besluit neemt. Voor vragen hierover kunt u naar het spreekuur komen.