Als je lijf tegensputtert

Waar kun je hulp proberen te krijgen

We hopen natuurlijk allemaal dat we honderd worden en dan nog steeds kunnen wonen waar we nu wonen, of dat nu een huurhuis of een koophuis is. Maar soms beslist het leven anders. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val met een fiets (of erger: een aanrijding) kan vervelende gevolgen hebben. Een hersenschudding, een gebroken been, een dwarsleasie. Nadat iemand in het ziekenhuis is opgelapt mag hij naar huis. De meeste gevolgen herstellen min of meer volledig. Voor (tijdelijke) hulp bij bijvoorbeeld persoonlijke verzorging en verpleging kan je een beroep doen op je zorgverzekeraar. Soms zijn de gevolgen dusdanig dat het draaiende houden van je huishouden ineens niet zo simpel is. Dat kan er ook langzaam insluipen, gewoon doordat je ouder wordt en kwaaltjes krijgt. De trap naar boven wordt lastig te beklimmen, met fietsen blijk je je balans te verliezen of na 100 meter lopen ben je helemaal buiten adem door de COPD. Als je hulp nodig hebt, is het handig om te weten waar je moet zijn. Vaak komt iemand met kwalen en restkwalen met enige regelmaat bij de huisarts. Die wijst meestal wel de weg. In het geval van de trap niet meer op kunnen lopen en niet meer kunnen fietsen of slechter kunnen lopen, zal de huisarts verwijzen naar de gemeente. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En actief kunnen blijven meedoen aan de samenleving. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015.

Wat moet je doen?

In Zeist neem je contact op met iemand van het sociaal team. Dit heet een melding. De medewerkers van het sociaal team zoeken samen met jou naar een oplossing. Ze kijken naar wat je zelf kunt, en hoe familie, bekenden of vrijwilligers kunnen helpen. Waar nodig krijg je professionele hulp. Je kan een gesprek aanvragen of het wijkspreekuur bezoeken. Voorbeelden van ondersteuning die je van de gemeente kunt krijgen zijn: hulp om jezelf lokaal te kunnen verplaatsen (scootmobiel, driewielfiets, rolstoel, regiotaxi of ander vervoer), aanpassing(en) aan je woning zodat je je thuis kan blijven redden, hulp om mensen te ontmoeten of actiever te worden, hulp bij je administratie, ondersteuning voor een mantelzorger, hulp in het huishouden, opvang en activiteiten overdag (dagopvang of dagbesteding), een paar dagen logeren voor een cliënt (kortdurend verblijf), beschermd wonen. Bij de aanpassing aan de woning zodat je je thuis kan blijven redden, zal de gemeente ook bekijken of het misschien goedkoper is om te verhuizen naar een ander huis bijvoorbeeld zonder trap. Voor een dergelijke verhuizing is dan soms een tegemoetkoming in de verhuiskosten mogelijk.

Hoe gaat het verder?

Als het goed is, schrijft de gemeente je in een brief wat je wel of niet krijgt van de gemeente. Dit heet een besluit. Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning die zij mensen thuis bieden. Voor de meeste Wmo-hulp betaal je (op dit moment) een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand. Dit wordt het abonnementstarief genoemd. Gemeenten kunnen een lagere eigen bijdrage vaststellen. Bijvoorbeeld voor huishoudens met een minimuminkomen. Die eigen bijdrage wordt bij je geïnd door het CAK. Het CAK stuurt je brieven over de eigen bijdragen. Soms zijn dit
besluiten. Dat staat er dan bij. Als je het niet eens bent met een besluit van de gemeente of het
CAK kun je daartegen bezwaar maken. Daar moet je niet te lang mee wachten. Hoe snel je
bezwaar moet maken, staat in het besluit. Als je hulp nodig hebt bij het maken van bezwaar
kan je tijdens de spreekuren van de rechtswinkel langskomen. Wij kunnen je helpen met wat
belangrijk is om in zo’n bezwaar te vertellen.
De gemeente moet op jouw bezwaren beslissen. Dat moet binnen een bepaalde tijd en komt
ook weer in de vorm van een besluit. Tegen zo’n besluit kan je in beroep gaan bij de
rechtbank. En als je het met de uitspraak van de rechtbank niet eens bent is nog hoger beroep
mogelijk. Beide procedures mag je zelf voeren. Daar heb je geen advocaat voor nodig. Als je
hierover vragen hebt kun je ook bij ons langskomen. Voor de meeste mensen levert het voeren