Wat kunt u doen als de politie uw aangifte niet (serieus) in behandeling neemt?

Aangifte doen bij de politie is vaak het meest formele en directe manier om een strafbaar feit te melden. Helaas komt het vaker voor dan wenselijk is, dat mensen het gevoel hebben dat de politie hun aangifte niet serieus neemt of dat er met de aangifte niets mee wordt gedaan. Dit kan leiden tot frustratie en een diep gevoel van onrecht. Waarom wordt een aangifte soms niet (serieus) behandeld en welke stappen kunt u nemen wanneer dit gebeurt?

De politie heeft vaak een hoge werkdruk en dit zorgt ervoor dat zij prioriteiten moeten stellen. Ernstige misdrijven zoals moord, doodslag en geweldsmisdrijven krijgen vaak voorrang boven minder ernstige misdrijven zoals kleine vernielingen en diefstal van minder waardevolle bezittingen. De prioriteit wordt vooral bepaald aan de hand van factoren zoals de impact van het misdrijf, risico voor de samenleving en beschikbaarheid van middelen. Tekort aan capaciteit is een grote oorzaak voor het niet (direct) behandelen van een aangifte. Verder komt het ook voor dat de politie een zaak niet strafbaar vindt of van mening is dat deze civielrechtelijk opgelost moet worden. Ook bij gebrek aan bewijs, zoals onvoldoende aanknopingspunten, kan de politie besluiten geen verder onderzoek te doen.

Als uw aangifte niet (serieus) wordt behandeld kunt u de volgende stappen ondernemen:

  1. Vraag aan de politie om toelichting – U heeft het recht om te weten wat er met uw aangifte gebeurt.
  2. Dien een klacht in bij de politie – U kunt dit schriftelijk doen of via de website van de politie.
  3. Schakel het Openbaar Ministerie (OM) in – Wanneer uw aangifte niet wordt opgepakt, kunt u via artikel 12 Wetboek van Strafvordering, schriftelijk beklag doen bij het gerechtshof. Dit dwingt het OM om te beoordelen of er alsnog vervolging moet plaatsvinden.
  4. Zoek juridische hulp – rechtswinkels, juridische loketten en advocaten kunnen u helpen bij verdere stappen.
  5. Zoek publieke aandacht – Externe factoren zoals media-aandacht en de invloed van belangenorganisaties kunnen indirect een rol spelen in hoe een zaak wordt behandeld.

Wanneer uw aangifte niet serieus wordt genomen, kan dit zeer frustrerend zijn. Door de juiste stappen te nemen, kunt u alsnog actie ondernemen. Heeft u nog vragen of hulp nodig met hoe u deze stappen in de praktijk kunt brengen? Neem dan contact op met onze rechtswinkel of kom langs. Wij staan klaar om u te helpen met gratis juridisch advies.